marți, 26 mai 2009

Lumina cea sănătoasă

De două săptămâni sunt implicat într-un nou proiect şi uite-aşa informaţia şi noutatea au năvălit peste mine.
Mulţi ani am fost conştient şi sunt din ce în ce mai conştient de cât de importante sunt în viaţa omului calitatea alimentaţiei, a apei, a aerului.

Dar am neglijat ceva destul de important. Este vorba despre lumină, banala şi eterna lumină. Şi nu mă refer absolut deloc la lumina naturală. Ci la lumina artificială la care noi oamenii, mai ales citadinii, suntem nevoiţi să apelăm zilnic acasă, unde muncim sau învăţăm, unde încercăm să ne relaxăm etc.
Singura distincţie pe care o făceam între sursele de iluminat erau între becurile incadescente şi becurile economice.
Şi uite-aşa dintr-odată s-a făcut să aflu despre luminile full-spectrum. Poate mai auzisem cândva de aşa ceva, dar pe o ureche mi-a intrat, pe cealaltă mi-a ieşit.
Acum nu numai că am reţinut ideea şi sunt încântat de ea, ci urmează ca în acest spaţiu să scriu despre lumina full-spectrum şi nu numai.

Pentru o viaţă sănătoasă si armonioasă, pentru a conferi calitate vieţii, nu avem nevoie doar de hrană sănătoasă, de apă şi aer curat. În aceeaşi măsură avem nevoie de lumină, mai exact, de lumină naturală. Iar în cazul în care petrecem foarte mult timp în spaţii unde este necesară lumina artificială avem nevoie de o lumină sănătoasă cât mai aproape de cea solară.
Dacă acum 100 de ani, omul petrecea 90% din timp sub lumină naturală, din nefericire, în prezent, el petrece aproximativ 90% din viaţa sa “asaltat” de o lumină artificială, neprietenoasă şi nesănătoasă.
Lumina artificială convenţională (inclusiv cea de la becurile considerate economice si ecologice), este departe de spectrul luminii solare şi domină stilul nostru modern de viaţă şi predomină mai ales la locul de munca sau şcoală. Iar efectele şi simptomele acestui fapt încep să fie cunoscute, conştientizate şi demonstrate de multe studii ştiinţifice. Ele sunt asociate următoarelor stări: concentrare slabă, oboseală inexplicabilă, stare intensă de stres sau chiar depresie.

Un studiu comparativ între spectrul luminii convenţionale şi cel al soarelui arată că pe lângă deviaţiile puternice de culoare pe care le percepem cu ochiul liber, culorile ce nu sunt vizibile ochiului uman, adică ultravioletele şi infraroşu, lipsesc din lumina artificială. Iar acestea în doze specifice sunt atributele unei lumini sanătoase şi joacă cel mai important rol atunci când vorbim de cât de benefică este lumina.
Dacă pentru sănătatea noastră facem eforturi mari ca să alegem o hrană cât mai sănătoasă, să bem o apă cât mai pură şi să respirăm un aer cât mai curat, a venit timpul să conştientizăm faptul că pentru o viaţă sănătoasă avem nevoie şi de o sursă de lumină cât mai sănătoasă.

Dezvoltate iniţial cu succes în SUA pentru a fi folosite pe submarinele Polaris, sursele de iluminat alternative full-spectrum au folosite apoi de NASA, ulterior fiind adresate pulicului larg. Astfel iluminatul cu spectru complet a ajuns în unele spitale, şcoli, universităţi şi în diferite locuri de muncă, ajungând să fie utilizate şi în terapia cu lumină, iar popularitatea lor este în continuă creştere.

Din fericire, de ceva vreme aceste surse de iluminat pot fi găsite şi în România. Mai multe în următoarea postare...

Un comentariu:

  1. buna seara !

    Apreciez articolul
    as dori sa stiu de unde pot achizitiona becuri cu acest spectru complet

    RăspundețiȘtergere