luni, 25 mai 2009

Lumină full-spectrum vs lumină clasică

Comparaţii între luminile full-spectrum şi sursele clasice de iluminat:

(Tabel de conversie economică / Becuri economice vs. Becuri incandescente:
Bec economic de 7W = Bec incandescent de aproximativ 25W
Bec economic de 11W = Bec incandescent de aproximativ 40W
Bec economic de 15W = Bec incandescent de aproximativ 60W
Bec economic de 20W = Bec incandescent de aproximativ 75W
Bec economic de 23W = Bec incandescent de aproximativ 100W)

A. Faţă de becurile incandescente se dovedeşte că, ceea ce aparent şi iniţial pare mai scump, pe termen lung este defapt mai ieftin, după cum o demonstrează şi calculul de mai jos:
Pentru 8000 de ore de iluminat cu un bec ful-pectrum plătim astfel:
curentul: 8000h * 20W * 0,3lei/kWh = 184kWh * 0,3 lei/kWh = 55,2 lei
becul: aproximativ 60-90 lei
total: 115,2-145,2 lei
Pentru 8000 de ore de iluminat cu bec incandescent plătim astfel:
curentul: 8000h * 100W * 0,3lei/kWh = 800kWh * 0,3 lei/kWh = 240 lei
4 becuri de 2000h: 4 lei
total: 244 lei

B. Faţă de becurile economice şi ecologice dar cu lumină convenţională, sursele de iluminat full-spectrum sunt puţin mai scumpe şi cu rezultate asemănătoare în ceea ce priveşte economia de energie electrică. Dar ele oferă o lumină mult mai clară şi sunt cu mult mai benefice sănătăţii favorizând imunitatea organismului, inteligenţa, puterea de concentrare şi de rezistenţă la efort etc. Citatul următor este ilustrativ în acest sens şi aparţine lui J. Ott unul din cei mai importanţi doctori si cercetători care au studiat efectele luminilor cu spectru complet.

“În cele din urmă am realizat că lumina este un nutrient ca şi hrana normală şi, la fel cum dieta dezechilibrată ne îmbolnăveşte, lumina nepotrivită poate, de asemenea, să ne îmbolnăvească şi numai un luminat corect poate să ne potrejeze viaţa. Cercetările în acest domeniu au făcut paşi mari, dar există încă o mulţime de lucruri de făcut.”
(J. Ott: Risk Factor Artificial Light – Stress due to incorect illumination. Knaur-Verlag, Munich, 1989)

Pentru vremurile noastre de profundă transformare socio-economico-culturală, când reducerea drastică a consumului de energie convenţională este absolut necesară, sursele de iluminat full-spectrum reprezintă o alternativă demnă de luat în seamă. Protecţia mediului nu mai este un moft sau o discuţie de cafenea, ci a devenit una din responsabilităţile şi provocările vremurilor în care trăim. O reducere de 70% -80% a energiei destinată iluminatului prin folosirea lminilor full-spectrum reprezintă un câştig pentru toată lumea, inclusiv pentru întreaga Planeta Pământ care suferă enorm datorită consumului excesiv de energie convenţională.
Luminile full-spectrum reprezintă o rezolvare a multor probleme deorece aceste produse sunt durabile, benefice pentru imunitate, inteligenţă şi pentru armonia corpului şi a sufletului, iar investiţia făcută în ele este amortizată într-un timp foarte scurt, chiar în mai puţin de un an.

Alături de factorul terapeutic şi estetic al luminilor full-spectrum, factorii economici şi ecologici fac din sursele de iluminat full-spectrum o soluţie ideală de care ar fi firesc să se bucure cât mai mulţi oameni.

Iar pentru promovarea lor contextul este ideal: din septembrie 2009, sursele de iluminat incadescente mate si cele clare de 100 de waţi vor fi scoase de pe piaţă, iar celelalte categorii de becuri cu incandescenţă vor fi retrase progresiv în cinci etape până în 2012. Regulamentul Comisiei Europene care prevede eliminarea surselor de iluminat incadescente a apărut pe 18 martie şi trebuie să fie respectat de toate tările membre UE.

Un comentariu:

  1. Din pacate lumina de tip full-spectrum este ft putin cunoscuta la noi in tara si sunt destul de putini distribuitori.
    Pentru cei interesati ma puteti contacta la nr de tel 0726271904, Mircea

    RăspundețiȘtergere